noigroup logo

Οι Έννοιες – Στόχοι της Επανάστασης του Πόνου

By Noigroup HQ Education for all, Language: Elliniká 18 Mar 2020

Our friend Nikos Sidiropoulos has very kindly written a post for us, translating 11 Target Concepts into Greek. Our sincere thanks for his time and effort.

Το Explain Pain είναι ένα σύνολο εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, που αποσκοπεί στην κατανόηση του τι ακριβώς είναι ο πόνος, ποια είναι η χρησιμότητά του και ποιες είναι οι βιολογικές διεργασίες στις οποίες βασίζεται. Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει στο άτομο που πονάει να επανανοηματοδοτήσει την εμπειρία του πόνου του και να προβεί σε συμπεριφορική αλλαγή, ξεκινώντας την πορεία της ανάκαμψης (Moseley and Butler, 2015).

Ο David Butler και ο Lorimer Moseley στο βιβλίο τους “Explain Pain Supercharged” χρησιμοποιούν τον όρο Έννοιες – Στόχοι (Target Concepts) για να περιγράψουν τις βασικές έννοιες που θα αποτελέσουν τον πυρήνα του θεραπευτικού εκπαιδευτικού προγράμματος (Moseley and Butler, 2017). Οι παρακάτω 11 συνήθεις Έννοιες – Στόχοι έχουν διαμορφωθεί με βάση παγκόσμιους μύθους και κοινές παρανοήσεις σχετικά με τον πόνο, αλλά η επιλογή τους εξαρτάται από την αξιολόγηση των αναγκών του εκάστοτε ατόμου.

Οι Έννοιες – Στόχοι ανοίγουν το δρόμο για νέα γνώση, δραστηριότητες, επανεκπαίδευση υπερπροστατευτικών συστημάτων και ελευθερία. Δεν είναι πάντα εύκολο να τις κατανοήσεις, αλλά όταν το κάνεις, θα είσαι σε πολύ καλό δρόμο για τη δική σου προσωπική επανάσταση του πόνου. Ρώτησε τον επαγγελματία υγείας που σε παρακολουθεί για οποιαδήποτε από αυτές τις έννοιες.

  1. Ο πόνος είναι φυσιολογικός, προσωπικός και πάντα πραγματικός

Κάθε εμπειρία πόνου είναι φυσιολογική και αποτελεί μια συνήθως χρήσιμη (αν και δυσάρεστη!) απάντηση σε οποιαδήποτε κατάσταση ο εγκέφαλός σου κρίνει ότι είναι απειλητική. Σε αναγκάζει να αλλάξεις συμπεριφορά. Ο πόνος πάντα είναι πραγματικός και μόνο εσύ αποφασίζεις αν πονάς ή όχι.

  1. Η μάθηση για τον πόνο μπορεί να βοηθήσει το άτομο και την κοινωνία

Το να μαθαίνουμε για τον πόνο είναι θεραπεία. Όταν καταλαβαίνεις γιατί πονάς, πονάς λιγότερο. Αν βιώνεις μια κατάσταση πόνου, δεν είσαι μόνος – εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Η γνώση είναι ο καλύτερος τρόπος να ελευθερωθείς από τον πόνο.

  1. Ο πόνος σπάνια σχετίζεται με την βλάβη των ιστών

Παραδόξως, ο βαθμός του πόνου που αισθάνεσαι δεν αναλογεί στην έκταση του τραυματισμού. Μπορεί να νιώσεις φρικτό πόνο χωρίς τραυματισμό. Καταστροφικοί τραυματισμοί συχνά είναι ανώδυνοι. Το να καταλάβεις πως και γιατί συμβαίνει αυτό είναι καλή τακτική και θα σε βοηθήσει με τον πόνο σου.

  1. Υπάρχουν αισθητήρες κινδύνου, όχι αισθητήρες πόνου

Το σώμα μας εσωτερικά και εξωτερικά είναι καλυμμένο με ανιχνευτές κινδύνου, ΟΧΙ ανιχνευτές πόνου. Αυτό το καταπληκτικό γεγονός μας υπενθυμίζει ότι ο εγκέφαλός μας παράγει τον πόνο αφού λάβει υπόψιν πολλά άλλα εκτός από τους ανιχνευτές κινδύνου.

  1. Ο πόνος εξαρτάται εξολοκλήρου από το ευρύτερο πλαίσιο

Ο πόνος μπορεί να επηρεαστεί από πράγματα που βλέπεις, ακούς, μυρίζεις, γεύεσαι και αγγίζεις, από πράγματα που λες, πράγματα που σκέφτεσαι και πιστεύεις, πράγματα που κάνεις, από μέρη που πηγαίνεις, από ανθρώπους στη ζωή σου και από πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου. Ο πόνος είναι μια συνειδητή εμπειρία που απαραίτητα περιλαμβάνει πολλές περιοχές του εγκεφάλου.

  1. Ο πόνος εξαρτάται από την αντίληψη της ισορροπίας μεταξύ κινδύνου και ασφάλειας

Ο εγκέφαλός μας είναι τόσο έξυπνος, και τόσο καλός στο να μας προστατεύει, που

οποιαδήποτε αξιόπιστη απόδειξη κινδύνου μπορεί να αυξήσει τον πόνο, και οποιαδήποτε αξιόπιστη απόδειξη ασφάλειας μπορεί να τον μειώσει. Αυτά τα σήματα κινδύνου και ασφάλειας μπορεί να είναι πολύ καλά κρυμμένα.

  1. Ο πόνος είναι μία από τις πολλές προστατευτικές απαντήσεις

Είμαστε ο απόλυτος οργανισμός αυτο-προστασίας. Για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιούμε ανοσολογικές, ενδοκρινικές, κινητικές, αναπνευστικές και αυτόνομες απαντήσεις. Ο εγκέφαλός μας μπορεί επίσης να παράγει αισθήσεις όπως πόνο, δυσκαμψία, φόβο και κόπωση. Οποιοδήποτε από τα συστήματα αυτά, ή και όλα μαζί, μπορούν να γίνουν υπερπροστατευτικά με την επαναλαμβανόμενη χρήση.

  1. Είμαστε βιολογικά εύπλαστοι ή «βιοπλαστικοί»

Ενώ τα προστατευτικά συστήματα μας μπορούν να ενισχυθούν και να γίνουν ευερέθιστα, η έννοια της βιοπλαστικότητας υποδηλώνει ότι μπορούν να επανέλθουν. Ο πόνος είναι ένα βιολογικό γεγονός και τα πάντα στη βιολογία μας αλλάζουν, ακόμα και μέχρι την τελευταία πνοή μας.

  1. Υπάρχουν πολλαπλές ενεργητικές στρατηγηκές θεραπείας

Μόλις καταλάβεις τι είναι ο πόνος μπορείς να ξεκινήσεις να κάνεις σχέδια, να εξερευνήσεις κανούργιους τρόπους να κινείσαι, να βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση και την διατροφή σου, να κοιμάσαι καλύτερα, να εξαφανίσεις τους παράγοντες κινδύνου (DIMs) και να βρεις παράγοντες ασφάλειας (SIMs) και σταδιακά να κάνεις περισσότερα πράγματα. Στο τέλος, εσύ έχεις τον έλεγχο.

  1. Οι σημερινές θεραπείες για τον πόνο είναι υπό αμφισβήτιση

Δεν πειράζει αν οι σημερινές θεραπείες δεν δουλεύουν. Μπορούμε όλοι να αναθεωρήσουμε την τωρινή μας άποψη για την θεραπεία του πόνου βασισμένοι στη νέα γνώση περί πόνου. Και να θυμάσαι – ο ίδιος σου ο εγκέφαλος μπορεί να παράγει ισχυρά φάρμακα.

  1. Ο επίμονος πόνος αντιμετωπίζεται καλύτερα μέσα στην κοινότητά σου

Πάντα είναι καλύτερο να αναρρώνεις μέσα στο δικό σου περιβάλλον. Ψάξε για άτομα που νίκησαν τον πόνο γύρω σου.

-Nikos Sidiropoulos, MSc, MMACP, Specialist Musculoskeletal Physiotherapist

 

  • Moseley, G.L. and Butler, D., 2015. Fifteen years of explaining pain: the past, present and future. The Journal of Pain, 16 (9): pp 807-813.
  • Moseley, G.L. and Butler, D., 2017. Explain pain Supercharged, Adelaide: Noigroup Publications.

comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Success!

Product was added to cart.