Loading Courses

NOI Faculty

NOI Instructor Netherlands

Language: Dutch, Region: Netherlands

Courses: EP Online NL (Begrijp de Pijn), Explain Pain—Begrijp de Pijn, EP Online 2020

Bart van Buchem

Bart lives in Haarlem where he works in private multidisciplinary practice (Praktijk Noorder Spaarne) and specialises in treating and supporting people with chronic pain. In 2010 Bart completed his Masters in Physiotherapy after which he developed a special interest in complex and persistent pain states. He is passionate about the benefits of pain education for both clinician and patient and he is currently involved in research at Erasmus MC in Rotterdam, working on the development of an Explain Pain curriculum for clinicians and patients. This research includes a RCT in an CBT + Explain Pain intervention in order to fit the Explain Pain heritage in the usual care program of a multidisciplinary pain centre. In the near future he will be enrolled in a Phd program in order to get Explain Pain methodology to a higher level and even more applicable for the clinicians. Bart teaches physiotherapy both at undergraduate and postgraduate level with a focus on pain topics and as a NOI teacher he teaches Explain Pain courses across the Netherlands.
Bart is responsible for founding the NOI Faculty in the Netherlands and together with Mark Langerhorst he translated the ‘Explain Pain’ text into Dutch.

Wat betreft

Bart woont in Haarlem en hij werkt aldaar in een multidisciplinaire eerstelijns fysiotherapiepraktijk (Parktijk Noorder Spaarne) en zich heeft gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van mensen met chronische pijn. In 2010 ronde hij zijn Master in Fysiotherapie af en ontstond zijn bijzondere interesse in mensen met complexe en aanhoudende pijncondities. Hij is overtuigd van de werking en toepassing van pijneducatie voor de therapeut én de patiënt en doet daar op het moment onderzoek naar aan de Eramsus MC in Rotterdam. Daar wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een curriculum voor therapeuten en patiënten. Er wordt tevens een gerandomiseerde studie naar de toevoeging van Explain Pain interventies naast cognitieve gedragstherapie uitgevoerd. Hiermee wordt Explain Pain een onderdeel van de ‘usual care’ in een multidisciplinair pijn centrum. In de nabije toekomst zullen deze onderzoeksactiviteiten de basis gaan vormen voor een Phd traject. Bart geeft les aan opleidingen voor fysiotherapie en masteropleidingen binnen de fysiotherapie met de focus op pijn. Als NOI-instructeur doceert hij de ‘Explain Pain’ cursus binnen Nederland en Nederlands sprekend België. Hij is tevens verantwoordelijk voor de oprichting van de NOI-faculty in Nederland en vertaalde samen met Mark Langerhorst ‘Explain Pain’ naar het Nederlands – beter bekend onder de titel ‘Begrijp de Pijn’.

Upcoming Courses


start date sessions course name location  
Online CourseOnline Course
27 Nov 2020
3 Netherlands View Details
Face to Face CourseFace to Face Course
05 Feb 2021
2 Netherlands View Details
Online CourseOnline Course
05 Mar 2021
2 United Kingdom View Details
Face to Face CourseFace to Face Course
12 Mar 2021
2 Belgium View Details
Face to Face CourseFace to Face Course
16 Apr 2021
2 Netherlands View Details
Face to Face CourseFace to Face Course
28 May 2021
2 Netherlands View Details
Face to Face CourseFace to Face Course
24 Sep 2021
2 Netherlands View Details

Success!

Product was added to cart.